gundem

Alperen bir haftada önce gurur sonra korku yaşattı

Durukan Dilek




Bugüne kadar Amerikan profesyonel basketbol ligi NBA’ye birçok Türk isim gitti. Mirsad Türkcan ile başlayan bu silsile daha sonra, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu, sonraki yıllarda Ömer Aşık, Semih Erden, Ersan Ilyasova, Cedi Osman, Furkan Korkmaz, Ömer Faruk Yurtseven ve Onuralp Bitim bu büyülü ligden içeri adım attı. İçlerinde şampiyonluk gururu yaşayan oyuncularmız da oldu ancak birçok oyuncumuz aldığı sürelerden dolayı kendisini gösterme fırsatı bulamadı. Bu anlamda hiçbirini suçlamak gibi bir niyetim yok ancak Alperen Şengün gerçekten çok farklı bir yerde.

Alperen gerek ki atletizmiyle gerek bir uzun olmasına rağmen gardlara taş çıkartacak asistleriyle göz dolduran, taraftarı ve maç anlatanlara çığlık ve kahkaha attıran başka bir oyuncu ben hatırlamıyorum. Basketbol seyirciyseniz maç çığlıklarından veya kahkahalarından bir oyuncunun ne kadar büyük oynadığını anlarsınız. Ben Alperenin bunları yapabildiğini gördüm, hakeza yaptığı smaçlar, bakmadan attığı adrese teslim asistleri ve rakip oyunculara yaptığı bloklar, ez cümle Toyota Arena’da takımlarını izleyen Houston Rockets seyircisini coşturmakla kalmıyor, bir vatandaşı olarak göğsümüzü de kabartıyor. Her şeyden önce 22 yaşındaki genç milli basketbolcumuz bunları büyük bir özgüvenle, NBA’de on yıllık bir kariyeri varmışçasına yapıyor ve bu oyun tarzı Türk basketbolunun geleceği adına beni umutlandırıyor. Son olarak formasını giydiği Houston Rockets’in, ezeli rakibi   San Antonio Spurs 114-101 yendiği maçta galibiyetin lokomotifi olmuş ve 45 sayı 16 ribaunt ve 5 top çalma istatistiği yakaladı. Kariyer sayı rekoru kırdığı bu maçta Alperen özellikle ABD’de büyük yankı uyandırdı, birçok basketbol otoritesi Ertesi gün ise Los Angeles Clippers ile karşı parkeye çıkan milli oyuncumuz üç istatistik alanında çift haneli sayılara ulaşarak (23 sayı ,19 ribaunt ve 14 asist) istatistiği yakalayarak triple-double yapması galibiyete yetmedi. Elbette Alperen yaptığı asistlerdeki oyun vizyonu, fiziği ve basketbol birikimi dünden bugüne oluşmuş bir şey değil Alperen’in buraya gelirken çok ciddi bir alt yapısının olduğunu görmek lazım.

Alperen Şengün 25 Temmuz 2002 Giresun doğumlu. Aslında Karadeniz denilince akla ilk gelen spor futbol olmakla birlikte basketbola olan ilgi çok gerilerde ancak yine de belli başlı iştiraklerle aileler çocuklarını basketbola yönlendiriyor. Birinci Basketbol ligin ’de 2010-2011 sezonundan itibaren Trabzonspor basketbol 2016-2017 sezonuna kadar mücadele etti takımı mücadele etti. Ancak Trabzon halkının gösterdiği ilginin yetersiz olması, sponsor bulunamaması gibi sebeplerle takım ligden çekildi. Bunun dışında önceki yıllarda 2000’lerin başında Fiskobirlik’in kadın basketbol takımı büyük bir heyecan yarattı ancak maddi imkansızlıklar gösterilen ilgiye baskın geldi. Hakeza Yeşil Giresun erkek basketbol takımı da aynı kaderi paylaştı. Alperenin basketbola ilgisi ise babasının yakın arkadaşının kurduğu takıma abisini takıma almasıyla başlıyor. Babasıyla beraber abisinin antrenmanlarını izlemeye gidiyor ve bu şekilde sporu sevmeye başlıyor. Basketbolla tanıştığı sırada 8 yaşında olan milli oyuncumuz yüzme ve jimnastikle de ilgileniyor. Yani sahip olduğu atletizmin belirli bir alt yapısı ve sebebi var. Ancak bu üç sporu bir arada yürütemeyeceğini anlayan Alperen basketbola yöneldi. Giresun Üniversitesinin alt yapısında oynarken, Bandırma BK baş antrenörü Ahmet Gürgen tarafından keşfedilmiştir. Burada sergilediği performansla Bandırma Kırmızı’nın basketbol gençler şampiyonluğunda aslan payının sahibi olmuş ve çabalarının ödülünü turnuvanın en değerli oyuncusu seçilerek (MVP) seçilerek almıştır.  2018’de ise Türkiye basketbol ligi ekiplerinden Bandırma Kırmızı ile ilk profesyonel sözleşmesini imzalamıştır. Karesispor’a karşı 113-60 mağlup oldukları karşılaşmada ilk defa forma giymiş ve 13 dakika süre almış 2 sayı, 5 ribaunt ve 3 asistlik performans sergiledi. Burada 2018-19 sezonunun ocak ayından itibaren performansı yükselmiş ve 29 karşılaşmaya çıkmış 10.8 sayı, 6.8 ribaunt ve 1.2 asist ortalamaları tutturmuştur. İlerleyen yıllarda Bandırma Kırmızı’da kariyeri iyice tırmanışa geçen genç oyuncu, özellikle sayı ve ribauntlarda yakalığı çift haneli istatistikler yakalamaya başladı. Avrupa’da ise basketbol şampiyonlar liginde Basketball Nymburk eşleşmesinde ikinci eşleşmede 25 sayı, 13 ribaunt istatistikleriyle kariyer maçını oynadı. Bir sonraki sezon Bandırma BK maddi imkansızlıklar nedeniyle ligden çekildi ve neticede Alperen ve arkadaşları serbest kaldı. Alperen ise Beşiktaş’ın yolunu tuttu. Üç senelik mukavele imzalayan genç oyuncu burada kariyerindeki çıkışın ivmesini iyice artırdı Basketbol süper ligi MVP ödülünü aldı. Sezon sonunda NBA seçmelerine katılacağını açıkladı.

Alperen NBA’ye adım atmadan süper ligde geçirdiği bir sezon boyunca sergilediği performans ile umut vadettiğini iyi bir alt yapıya sahip olduğunu defalarca gösterdi. NBA’ye adım attığında ise iyi ligin efsanelerinden ve alçak post konusunda akla gelen bir iki isimde biri olarak gördüğüm Hakeem Olajuwan ile çalışarak ayak çalışmaları, alçak postta oyun, fade-away konusundaki meziyetlerini sivriltti. Bugün yaptığı asistleri, zor pozisyonları bitirmesi, üç sayı çizgisinin gerisinden bulduğu isabet oranı ki bu konuda büyük aşama kaydettiğini düşünüyorum. Alperen’in NBA’deki yükselişi ligdin önemli oyuncuların ve otoritelerin de dikkatini çekiyor. Nitekim NBA’de yıldız isimlerin başında gelen Lebron James Alperen ile ilgili bir soruya, “Harika bir saha görüşü var, sırtı dönük oyun kurabiliyor, özgüveni yüksek ve henüz çok genç.” şeklinde bir cevap verdi. Sergilediği oyun tarzıyla sürekli kıyaslandığı ve kendisine Baby Jokic lakabı takılan oyuncumuz hakkında, Sırp yıldız Nicola Jokic de Alperen’in oyununun takımı hareketlendirdiğine işaret etti.

Alperen Şengün’ün oyun tarzının ve performansının sürekli artıyor olması uzun süredir üzerinde ölü toprağı bulunan milli takımımızı da diriltmeye başladı aslında. Genç yıldızımızın etrafında iyi bir takım kurulabilirse eski güzel günlere dönülebilir inancındayım.

Ancak ne var ki her sporcunun korkulu rüyası sakatlık belası Alpereni de vurdu ki bizim de yüreğimizi ağzımıza getirdi. Sacremento Kings ile karşı karşıya gelen genç oyuncu blok yapmaya çalışırken yere dengesiz bir biçimde düştü. Bir süre yerden kalkamayan oyuncu tekerlekli sandalyeyle parkeyi terletmek zorunda kaldı. Yapılan sağlık kontrolleri neticesinde en iyi ihtimalle mayıstan önce sahalara dönemeyeceği açıklandı. Bu anlamda tek tesellim Houston Rockets’in bu sezon play-off iddiasının olmaması ve hazır bir biçimde sahalara dönecek olmasıdır. Nitekim kendisinin de yaptığı açıklamada dizinde korkulduğu gibi bir problemin olmadığını söylemesi biraz olsun rahatlattı.

Umarız en yakın zamanda güçlü ve sağlıklı bir biçimde parkeye döner ve kaldığı yerden coşkulu oyununa devam eder.

 

2024-03-17 Durukan Dilek

Türkler ölüyor

30 yıl önceydi. Çocuktum. Dün gibi dehşeti hatırlıyorum. Televiyzon başında Almanca okunan haber bugün bile kulaklarımda çınlıyor: ‘’Nie wieder’’ (Bir daha asla) diyordu muhabir. Bir daha asla. Ders alındı zannediyordum. Bir daha asla yabancı düşmanlığı yapılmayacaktı, bir daha yuvalar yakılmayacak,...

Harun Reşit Aydın 2024-04-07